Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Sünnet Projesi

Sünnet Projesi

Yardıma muhtaç olan ailelere yardım etme amacıyla kurulmuş olan Şefkat Eli Derneği erkek çocukların sağlıklı olmaları ve İslam dinini gereği olan sünneti olmaları adına çalışır. Bu amaçla sünnet projesini hayata geçirir ve bağışlar sayesinde erkek çocuklarının sünnet edilmesini sağlar. Bağışlardan yararlanarak yaptığı sünnet organizasyonlarıyla erkek çocuklarının sünnet edilerek ileride yaşayabilecekleri sağlık sorunlarından korunmasını sağlar.

Sünnet Nedir?

Sünnet erkek çocuklarının penise uygulanan cerrahi bir işlemdir. İlk olarak Hz. İbrahim zamanında yapılan sünnet günümüze kadar gelen bir gelenektir. Hitan olarak da anılan sünnet Yahudiler de farz iken Müslümanlar için farz olduğu yönünde Kur’an’da ayet yoktur. Ancak peygamber hadislerinde sünnet olunması gerektiği belirtilir. Bu nedenle Müslümanlar dinin gereğini yerine getirmek ve sağlık için sünnet olurlar. Sünnet olmak fıtri sünnet olarak kabul edilen bir gelenektir.

Erkekler Neden Sünnet Olur?

Sünnet erkeklere yapılması gereken cerrahi bir operasyondur. Kadınlar için gerekli olmayan bu operasyonun erkeklere yapılma nedeni erkek penisinin uç bölümünde bulunan ve idrar çıkışı kapatan sünnet derisi ismi verilen bir parçanın bulunmasıdır.

Bu deri parçası idrar çıkışında bulunduğu için enfeksiyon riskini artırır ve idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığına neden olur. Bu sorunun yaşanmaması için erkek çocuklar yaşları ve sağlıkları uygun olduğu durumda sünnet olurlar.

Bir kerelik olan sünnet işlemi sayesinde sünnet derisi kaynaklı ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardan korunurlar. Bu hastalıklar arasında penis kanseri ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar ilk sırada yer alır. Ayrıca sünnet 10 yaşına giren erkekler için vacip olan bir ibadettir.

Sünnet Olmak Şart Mı?

Müslüman olan erkeklerin sünnet olurlar. Sünnet olmamaları Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından fıtri sünnet olarak anlatılan ve yapılması gerektiği belirtilen bir işlemi yapmamaları demektir. Bu da Peygamber sünnetinden uzaklaşmaya neden olur.

Buna rağmen Müslümanlığın kanıtı olarak sünnet olmak gerekir demek doğru değildir. Hz. İbrahim’den gelen bir sünnetin gelenek olarak devam ettirilmesidir. Bunun için sünnet olmak istemeyen bir erkeğin zorla sünnet ettirilmesi doğru değildir.

Sünnetin Faydaları Nelerdir?

Erkekler için fıtratın bir geleneği olan sünnet faydalı bir işlemdir. Sünnetin en önemli faydası ise erkeklerin sağlığı açısındandır.

Sünnet olmanın erkeklere sağladığı faydalar arasında şunlar yer alır;

  • Hz. Muhammed (s.a.v.) 8 günlükken, torunları Hz. Hasan (r.a.) ve Hz. Hüseyin (r.a.) 7 günlükken sünnet edildiği için sünnet olan erkekler peygamber sünnetini yerine getirirler.
  • Hz. İbrahim (r.a.)’dan gelen bir sünnet geleneği devam ettirilmiş olur.
  • Sünnet sayesinde erkekler idrar yolu enfeksiyonlarından korunabilirler.
  • Sünnet olmak penis kanseri olma oranını azaltır.
  • Erkeklerin sünnet olması penis hassasiyetini ortadan kaldırır.
  • Sünnet sayesinde erkekler nedeniyle kadınlarda görülen rahim ağzı kanseri riski ortadan kaldırılır. Çünkü kadınlarda görülen bu kanserin sünnetsiz olan erkeklerle yaşanan cinsel ilişkilerde daha yüksek olduğu görülmüştür.
  • Sünnet sayesinde erkeklerde kısırlık görülme oranı azalır.
  • Sünnet sayesinde hijyen sağlanır.

Sünnetin faydalarından yararlanmak için erkeklerin mutlaka sünnet olmaları gerekir. Genel olarak çocuk yaşlarda yapılan sünnet operasyonu gerekli olduğu durumlarda ilerleyen yaşlarda da yapılabilir.

Sünnet Olmanın İslamiyet’teki Yeri Nedir?

Sünnet olmanın İslamiyet’teki yeri erkek çocuklarının sünnet olması konusunda tereddüt yaşayan kişilerin merak ettikleri bir konudur. Sünnete dair Kur’an-ı Kerim’de bulunan bir ayet veya sure yoktur.

Ancak Kur’an’da bulunan Nahl Suresi’nde Hz. Muhammed (s.a.v.)'e Hz. İbrahim’in dinine uyması yönünde vahiy gönderildiği belirtilir. Sünnette Hz. İbrahim döneminde yapılmış bir işlem olduğu için sünnetin İslamiyet’te de geçerli olan bir işlem olduğu kabul edilir.

Sünnet sayesinde hijyen sağlandığı ve İslamiyet’te de temizlik önemli olduğu için sünneti İslam’ın bir şartı kabul etmek mümkündür. Ayrıca tüm insanlar için gönderilmiş olan son peygamber Hz. Muhammed’in 8 günlük bebekken dedesi Abdülmuttalip tarafından sünnet edildiğinin bilinmesi nedeniyle sünnet olunur.

Ayrıca Hz. Muhammed torunlarını da bu geleneğe göre 7 günlükken sünnet ettirmiştir. Bunlara ek olarak Hz. Muhammed ehli beytine hitap ederken fıtri sünnetleri saymış ve bu sünnetler arasında erkeklerin sünnet olmasına da yer almıştır.

Sayılan delillere dayanarak erkeklerin sünnet olması gerekir ve sünnet olamayan erkek çocukları için yapılan sünnet bağışlarından yararlanılabilir.

Erkeklerde Sünnet Olma Yaşı Nedir?

Erkekler sünnet olma yaşı uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Pek çok uzmana göre erkek çocukları 2 yaş altında ve 6 yaş üstü dönemde sünnet edilebilirler. 2-6 yaş aralığında çocuklarda sünnet olması için sağlık açısından bir zorunluluk yoksa sünnet edilmemesi tavsiye edilir.

Bu dönemler çocuğun kendini bilemediği yaşlar olduğunda sünnetin yapılması travmaya sebep olabilir. 6 yaş üzerindeki çocuklar 14 yaşına kadar sünnet edilebilirler. Bunların yanı sıra bir kişi ilerleyen yaşta Müslüman olmuşsa yaşı fark etmeksizin sünnet edilebilir.

Afrika gibi fakirlikle boğuşan ülkelerde yaşayan çocukların bu yaş aralığında kendi imkanlarıyla sünnet olmaları mümkün olmaz. Bu da onların ciddi rahatsızlıklara yakalanmalarına neden olabilir.

Ancak hayırseverler tarafından yapılan sünnet bağışları sayesinde bu çocuklar sünnet olarak sağlıklı yaşam sürebilirler. Şefkat Eli Derneği’nin yaptığı sünnet organizasyonları sayesinde steril ortamda ve profesyonelce yapılan sünnetlerle çocukların enfeksiyon kapması ve hayatlarını kaybetmeleri durumu ortadan kalkar.

Sünnet Olunmazsa Ne Olur?

Bir erkeğin sünnet olmaması eğer İslamiyet’i benimsemişse Peygamber sünnetini yerine getirmemesine neden olur. Bunun dışında sünnetin yapılmaması erkeklerde sağlık sorunların görülmesini sağlayabilir. Sünnet olmayan erkeklerde görülen rahatsızlıklardan bazıları şunlardır; idrar yolu enfeksiyonu, sünnet derisi iltihabı, böbrek rahatsızlıkları, frengi, bel soğukluğu ve kısırlık gibi rahatsızlıklardır.

Sünnet İşlemi Ne Kadar Sürede Gerçekleşir?

Sünnet işlemi 30 dakika gibi kısa bir süre içerisinde yapılabilen cerrahi bir operasyondur. Sünnet uzman olan ürologlar ve çocuk cerrahları tarafından yapılır. Bu kişiler öncelikle sünnet edilecek olan bölgenin uyuşturulmasını sağlarlar. Bu işlemin ardından da lokal anestezi yaparak sünnet derisini keserler. İşlemin tamamlanmasının ardından çocuklar 1-2 gün ağrı çekebilirler.

Sünnet işleminin tamamlanması sonrasında kesilen bölgenin temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir. Sünnet projesinin hayata geçirildiği bölgelerde de bu işlem sünnet olacak çocukların bir araya getirilmesi ve lokal anestezi verilerek kesimin gerçekleştirilmesi şeklinde yapılır.

Sünnet Projesi Nedir?

Sünnet projesi Şefkat Eli Derneği’nin Afrika’da sünnet imkanı bulamayan çocukların sünnet edilmesini sağlamak amacıyla hayata geçirdiği bir projedir. Bu projeye yapılan bağışlar sayesinde erkek çocuklarının doğru bir şekilde sünnet edilmeleri sağlanır. Afrika’da ilkel yöntemlerle yapılan sünnet işlemi nedeniyle çocukların kısırlaşma durumu yaşanabildiği için sünnet projesi sayesinde sağlıklı bir şekilde sünnet edilmeleri sağlanabilir.

Kısırlaşma korkusuyla sünnet olmayan çocuklar Türkiye’den gelen Şefkat Eli Derneği adına çalışan güvenilir doktorlar sayesinde sünnet olarak dini görevlerini ve geleneklerini yerine getirmiş olurlar.

Sünnet Projesine Nasıl Bağış Yapılır?

2017 yılından beri yardım projelerini hayata geçiren Şefkat Eli Derneği’nin yaptığı sünnet projesine bağış yapmak mümkündür. Bağış için Afrika’da ki erkek çocuklarına yardımcı olmayı düşünen kişiler 3 farklı bağış yolundan yararlanabilirler. Bunlar elden bağış, online bağış, havale ve EFT ile bağıştır.

İlk bağış yolu projeye elden bağış yapmaktır. Bunun olabilmesi için hayırsever kişilerin dernek tarafından kullanılan ve İstanbul’un Kavacık ilçesinde bulunan ana merkezine gitmeleri gerekir. Merkeze ulaşmalarıyla sünnet projesine bağışta bulunmak istediklerini dernekteki görevlilere bildirip bağışlarını güvenle yapabilirler.

İkinci bağış yolu ise online bağıştır. Bunun için sefkateliderneği.org adresini kullanabilirler. Adrese girildiğinde ana sayfada bulunan online bağış bölümü ya da site üzerindeki kirvem olur musun ya da sünnet projesi bölümüne girilir. Böylelikle dernek tarafından belirlenmiş olan bağış miktarı kredi kartı kullanılarak ödenebilir. Kişiler isterlerse bir çocuk ile sınırlı kalmayarak daha çok çocuğun sünnet olabilmesi için istedikleri tutarda bağışta bulunabilirler.

Sünnet Projesine Bağış Yapma Zamanı Nedir?

Afrika gibi maddi zorluk yaşayan ülkelerde yaşayan erkek çocuklarının sünnet imkanına sahip olmasını isteyen kişiler dernek sayesinde çocuklara sünnet imkanı sunarlar. Hayırsever kişilerin sünnet projesine bağış yapma zamanı ise kendi maddi durumlarının elverdiği ve kendilerinin istediği zamandır.

Kısacası sünnet projesine katılmak amacıyla 365 günde de bağışta bulunmak mümkündür. Ancak bağış için derneğe gitmeyi uygun bulan kişilerin hafta içi ve cumartesi günü mesai saatlerini dikkate almaları gerekir. Ayrıca elden bağışı Pazar günleri yapamayacaklarını bilmeleri gerekir.

Sünnet Projesine Ne Kadar Bağış Yapılabilir?

Sünnet projesini hayata geçiren Şefkat Eli Derneği projeye katılmak isteyenler için azami ücreti belirtmiştir. Bu ücret bir çocuğun kirvesi olma imkanını sunarken bu vesileyle o çocuğun sünnet edilmesini sağlar.

Sünnet Projesi Hangi Ülkelerde Hayata Geçirilir?

Şefkat Eli Derneği’nin hayata geçirdiği sünnet projesini gerçekleştirdiği ülke kısmen belirlidir. Bu ülke veya diğer bir ifadeyle kıta Afrika kıtasıdır. Afrika yoksul bir coğrafya olduğu ve sömürge altında olduğu için bu kıtadaki pek çok ülke geçim sıkıntısı içindedir. Bu sıkıntıya erkek çocukların sünnet olunmaması da eklenebilir. Bu nedenle derneğin sünnet projesi için belirlemiş olduğu faaliyet alanı Afrika ülkeleridir.

Bu ülkeleri tek tek saymak gerekirse şu ülkeleri söylemek mümkündür;

  • Senegal.
  • Etiyopya,
  • Çad,
  • Zimbabve
  • Gambiya
  • Gine
  • Somali
  • Nijerya
  • Eritre
  • Burkina Faso
  • Cubuti
  • Nijer
  • Mozambik
  • Arakan

Bu ülkelerde yaşam savaşı veren erkek çocuklarının sünnetsiz olmalarını istemiyor ve onların kirvesi olarak sünnet olmalarına yardım etmeyi düşünüyorsanız bağış yapabilirsiniz. Bu bağışları dilediğiniz zaman yaparak projelere ufak bir destek vermiş olursunuz.

Afrika’da Sünnet Sorununun Olma Sebebi Nedir?

Afrika’da sünnet sorununun olmasının en büyük sebebi maddi sıkıntılardır. Bunun yanı sıra Afrika’da yaşayan insan sayısının fazla olması imkanlardan yararlanma konusunda sıkıntı yaşanmasına neden olur. Maddi açıdan sıkıntının bulunması sünnet için gerekli olan ekipmanlara sahip olunmamasına neden olur. Bu nedenle sünnet için ilkel malzeme ve yöntemler kullanılır.

Sünnet için kullanılan ilkel yöntemler ise geçmişten beri erkek çocuklarının farklı sağlık sorunları yaşamasına neden olmuştur. Kısır olmaları bu sorunlardan bir tanesidir. Bu nedenle pek çocuk ve ailesi kısırlık nedeniyle sünnet olmak istememektedir. Ancak Şefkat Eli Derneği uzman doktorlarla çalışması ve doğru ekipmanları kullanması nedeniyle bu sorunları ortadan kaldırır. Böylelikle erkek çocuklarının sünnet vazifelerine yerine getirmelerine yardımcı olur.

Sünnet Edilecek Çocuklar Nasıl Seçilir?

Dernek sünnet projesine yapılan bağışları bir araya getirir. Projeye yapılan yardım oranına bağlı olarak sünnet edilebilecek erkek çocuk sayısını belirler. Bunun ardından ise çalışma yaptığı Afrika ülkelerinde çadırlarda veya zor şartlarda yaşayan çocukları araştırarak sünnet olmayanları tespit eder. Çocukların sayısına göre tıbbi ekipman ve doktor ayarlayarak sünnet projesini gerçekleştirir.