Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Şifa Kurbanı

Şifa Kurbanı

İnsanların birbirlerine yardımcı olmaları için bağışlarla aracılık görevi üstelenen Şefkat Eli Derneği projeleri arasında şifa kurbanı projesi de bulunur. Bu projeye katılarak bağışta bulunan kişilerin kurbanları derneğini faaliyet gösterdiği Afrika ülkelerinde bulunan mazlum ve yoksullara dağıtılır. Bu sayede insanların iyilik yapması ve ihtiyaç sahiplerinin de ihtiyaçlarını karşılamaları sağlanabilir. Şefkat Eli Derneği tarafından hayata geçirilen şifa kurbanı projesinin detayları şunlardır;

Şifa Kurbanı Nedir?

Şifa kurbanı insanların yakalandıkları hastalıklardan kurtulmaları için kesilen kurbandır. Nafile kurban çeşidi olan şifa kurbanın kesilme amacı hastanın şifa bulması ve buna ek olarak Allah rızasını kazanmaktır. Kurbanı hastalar ve hasta yakınları hastaları için keserek şifa kazanma amacını güdebilirler.

Şifa Kurbanı Niçin Kesilir?

Şifa kurbanı isminden de anlaşılabileceği gibi şifa bulma amacıyla kesilen bir kurbandır. Hasta olan kişi için satın alınan kurbanın şartlara uygun olarak kesilmesi ve kurban etinin dağıtılmasıyla hastanın şifa bulması mümkün olur. Ayrıca bu kurbanın kesilmesindeki amaç şifayı kurbandan elde etmek değil Allah rızasını kazanmak için şifa kurbanını kesmektir.

Şifa Kurbanının Özellikleri Nelerdir?

Hastaların şifa bulması amacıyla kesilecek şifa kurbanını sahip olması gereken özellikler belirlenmiştir. Bu özelliklere uygun kurbanlığın seçilmesiyle Allah’ın izniyle hastanın şifa bulması mümkün olabilir.

  • Şifa niyetiyle kesilebilecek kurbanlar manda, keçi, sığır, koyun veya deve gibi hayvanlar arasından seçilir.
  • Şifa kurbanı olacak hayvanların kör olmaması, boynuzlarının kırık olmaması, memelerinin kesik olmaması, kuyruk ve dilinin kesik olmaması ile dişlerinin dökük olmaması gerekir.
  • Şifa amacıyla kesilecek kurbanların deveyse 5 yaş, sığırsa 2 yaş ve küçükbaş hayvan ise 1 yaşı doldurmuş olmaları gerekir.
  • Şifa niyetiyle kesilecek hayvanların kesim alanına gidebilecek durumda olması da şarttır.

Bu şartları sağlayan manda, keçi, sığır ve koyun gibi hayvanlar kurban olarak tercih edilebilir. Ayrıca bu hayvanların doğuştan topal, boynuzsuz ve şaşı olmaları kurbanlık olmalarını engellemez.

Şifa Kurbanı Nasıl Kesilir?

Şifa kurbanının kesimi Kurban Bayram’larında kurban kesimi yapan kişiler için zor değildir. Kurban edilecek hayvanın ayaklarının bağlanması ve kesim için hazırlanması gerekir. Kesime hazırlanan hayvan yere yatırılır ve boğazından kesmek suretiyle Allah rızası için kurban edilir. Kesim esnasında niyet ve duanın edilmesi niyetin kabulünü de sağlar.

Kurbanlık olarak seçilen küçükbaş ya da büyükbaş hayvanın canının çıktığı anlaşıldıktan sonra derisi yüzülür. Bu işlemin ardından parçalanan et temizlenerek fakirlere dağıtma amacıyla hazırlanır. Parçalama işleminde ise payların aynı oranda olmasına özen gösterilmesi ve fakir ailelerin etle doymalarının sağlanması gerekir.

Şifa Kurbanına Nasıl Niyet Edilir?

Hastalarının sağlığına kavuşması için şifa kurbanı kesecek kişilerin kurban kesmeden önce niyet etmeleri gerekir. Şifa kurbanına niyet “Kendimin, annemin, babamın veya çocuğumun sahip olduğu manevi ve maddi hastalıklardan kurtulması niyetiyle bu kurbanı Allah rızası için kesiyorum.” şeklinde yapılabilir. Niyetin ardından Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd şeklinde tekbir getirilerek kurbanın kesilmesi sağlanır.

Şifa Kurbanı Ne Zaman Kesilebilir?

Şifa kurbanı nafile kurbanlar arasında bulunur. Bu nedenle de şifa kurbanının 365 gün içerisinde istenilen bir günde kesilmesi mümkündür çünkü insanların hastalıkları her an ortaya çıkabilir. Bunun için de hastalarının ya da kendilerinin şifa bulmasını arzu eden kişiler şifa kurbanı keserek hastalıklardan kurtulabilirler. Kendileri kurbanı kesemeyecek olanlar ise Şefkat Eli Derneği’ne 365 gün başvuruda bulunarak Allah’tan şifa isteyebilirler.

Hastalara Şifa Kurbanı Kesilir Mi?

Hasta olan anne, baba, çocuk ve diğer yakınların şifa bulmaları istenir. Bulunan şifa sayesinde sevilen kişilerle daha uzun yıllar birlikte olmak mümkün olur. Bu nedenle hastalara şifa kurbanı kesilir. Ancak bu kurbanın kesilmesiyle hastanın kesin olarak iyi olacağını beklemek doğru olmaz. Bu kurbanın kesilmesi Allah’tan umut kesmemek ve sevilen kişinin sağlıkla yaşamasına vesile olmaktır.

Şifa arayan kişiler kurbanı keserek çevrelerine dağıtım hem sevap kazanabilirler hem de hastanın iyileşmesini sağlayabilirler. Ayrıca kurbanın daha fazla sevap kazandırması için Afrika gibi fakirlikle mücadele eden kişilere kurban bağışlayarak aç insanların halinden anlayabilirler.

Şifa Kurbanını Kimler Yiyebilir?

Şifa kurbanını hastanın kendisi, ailesi ve yakınları başta olmak üzere tüm insanlar yiyebilir. Ancak hem şifa bulmak hem de aç insanları doyurmak gibi bir amaç taşınıyorsa yardıma ihtiyacı olan kişiler araştırılarak o kişilere kurban etinin dağıtımı yapılabilir. İhtiyaç sahipleri kişilerin yaşadığı şehir, semt veya mahallede bulunabileceği gibi şehir dışı veya yurt dışında da bulunabilir.

Şifa Kurbanını Kimler Yiyemez?

Şifa kurbanını yiyemeyecek kişiler kesin olarak belirtilmemiştir. Bu nedenle kurbanı kesen veya kendisine kurban eti dağıtılan herkes eti yiyebilir. Hasta sahiplerinin bu eti yemeleri mümkün olsa da fakirlere dağıtmaları daha doğrudur. Fakirlere ek olarak Kuran eğitimi alan öğrencilere de bu et dağıtılabilir.

Şifa Kurbanı Kesmek Caiz Mi? Diyanet

Allah’tan şifa bulmak ve ecir kazanmak isteyen kişilerin şifa kurbanı kesmesi mümkündür. Bu kurbanın kesilmesi dinen caizdir. Bu nedenle Diyanet tarafından da hastalıklardan kurtulmak amacıyla şifa kurbanının kesilmesi önerilir. Ayrıca ülkede yaşanan küresel salgınlardan kurtulmak gibi amaçlarla Diyanet aracılığıyla şifa kurbanı kesimi yapılır. Sizlerde manevi ya da maddi hastalığa sahip bir yakına sahipseniz şifa kurbanı kesebilirsiniz. Bu sayede hastalarınızın şifa bulmasına aracı olabilirsiniz.

Şifa Kurbanı Vacip Kurban Mıdır?

Vacip kurban Allah tarafından kurban ibadeti üzerine vacip kılınan kişilerin kesmesi gereken kurbana verilen isimdir. Bu kurbanı kesenler Allah tarafından emredilen kurban kes şeklindeki ibadeti yerine getirirler ve üzerine kurban vacip olan kişilerin mutlaka bu kurbanı kesmeye çalışmaları gerekir. Ancak şifa kurbanı Allah tarafından Müslümanlara vacip kılınan bir kurban değildir aksine bu kurban nafile kurbanlar arasında bulunur. Şifa kurbanının kesilmesinin zorunluluğu yoktur ve Allah rızasını kazanarak şifa bulma amacıyla kesilir.

Şifa Kurbanının İslami Hükmü Nedir?

Şifa kurbanı İslamiyet’i kabul eden kişiler tarafından yerine getirilen nafile ibadetler arasında bulunur. Yerine getirilmesinde zorunluluk olmayan bu ibadet çeşitli hastalıklarla uğraşan yakınların veya kişinin kendisinin şifa bulması nedeniyle yapılır. İslam alimleri tarafından da Allah’tan ümit kesmemek ve şifa aramak amacıyla yapılması tavsiye edilen ibadetlerden birisidir. Şüphesiz ki bu nafile ibadeti yerine getiren kişiler Allah katında büyük sevap kazanırlar.

Şifa Kurbanı Kaça Ayrılır?

Hastaların şifa bulması amacıyla kesilen şifa kurbanını kaç parçaya ayrılması gerektiği ile ilgili kesin hüküm yoktur. Kesilen hayvanın türüne ve hayvandan çıkan etin miktarına göre parçalama işlemi yapılarak kişilere dağıtılır. Makbul olan kurban etinden olabildiğince çok kişinin faydalanmasını sağlamaktır.

Şefkat Eli Derneği Şifa Kurbanı Kesim Aşamaları Nelerdir?

Hasta sahipleri şifa bulmak amacıyla satın aldıkları şifa kurbanını kendileri kesebilecekleri gibi yardım derneklerini de tercih edebilirler. Şefkat Eli Derneği şifa kurbanı bağışını kabul eden bir dernektir. Bu bağışları kullanarak kurbanın kesimini ve faaliyet gösterdiği Afrika ülkelerindeki fakirlere etin dağıtılarak yardım yapılmasını sağlar.

Şefkat Eli Derneği şifa kurbanı kesimi ise şu aşamalardan oluşur;

  • Şifa kurbanı için EFT, online, havale ve bireysel bağışlar dernek tarafından kabul edilir.
  • Şifa sağlayacak kurbanın belirlenmesi ve alınması sağlanır.
  • Kurbanın kesileceği yer ve kesim personeli belirlenir.
  • Şifa kurbanı bağışlayan kişilerden yazılı veya telefonla vekalet alınır.
  • Belirlenen günde şifa kurbanının doğru ve hayvanın acı çekmeyeceği şekilde kesilmesi sağlanır.
  • Kesim işleminin tamamlanmasının ardından kurban parçalara ayrılır.
  • Kesilen kurban etinin verileceği fakir aileler belirlenir ve görevliler aracılığıyla etler adreslere teslim edilir.

Şifa kurbanı et tesliminin tamamlanmasının ardından bağışta bulunan kişilerin verdikleri iletişim numara ve adreslerine kesime dair detaylar iletilir. Bu detaylar arasında kurban kesim görüntüleri ve etin dağıtımına dair bilgiler bulunur. Bu sayede kişiler şifa amacıyla bağışladıkları kurbanın hangi adreslere ulaştığını öğrenebilirler.

Şifa Kurbanı Bağışı Ne Zaman Yapılabilir?

Şefkat Eli Derneği 365 gün boyunca faaliyet sürdüren bir dernektir. Online bağışta kabul eden derneğe yılın tüm zamanlarında kurban bağışı yapmak mümkündür. Bu sayede hastalığın ortaya çıktığı zamanda kurban kestirilerek şifası Allah’tan istenebilir. Kurban bağışının hastalığın ortaya çıkmasıyla yapılması mümkün iken önlem amacıyla hastalık yokken de bağışlanması mümkündür.

Bağışlanan Şifa Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Dernek bağışlanan şifa kurbanlarının kesimini yapılan bağış yoğunluğuna bağlı olarak gerçekleştirir. Kesimin en kısa sürede yapılmasını amaçlayan dernek bağışın yapılması ardından en geç 1-2 hafta içerisinde kurbanı keserek fakirlere dağıtır. Kurbanın ne zaman kesileceği ve dağıtılacağı gibi bilgiler ise dernekle iletişime geçilerek öğrenilebilir.

Şifa Kurbanı Kesilebilecek Yerler Nerelerdir?

Şifa kurbanı kesilecek yerler Şefkat Eli İnsani Yardım Derneği’nin çalışma yaptığı yurt içi ve yurt dışı ülkeleridir. Yurt içinde bulunan fakirlere şifa kurbanı dağıtılabileceği gibi Asya ya da Afrika topraklarında et yemesi mümkün olmayan kişiler düşünülerek daha çok bu yerlerde kesim yapılır. Bu sayede insanların kısa süreli de olsa et yemeleri ve sağlıklı olmaları sağlanabilir.

Şefkat Eli aracılığıyla şifa kurbanı kesilebilecek yerler arasında ise şu ülkeleri bulmak mümkündür;

  • Arakan
  • Mozambik
  • Yemen
  • Liberya
  • Çad
  • Etiyopya
  • Güney Sudan
  • Suriye
  • Somali
  • Tanzanya
  • Uganda
  • Nijer

Hastanız var ya da sizler hastaysanız şifa kurbanı bağışında bulunarak şifa bulabilirsiniz. Bağışınızın iletileceği ülkeleri isterseniz siz belirleyebilirsiniz. Bu sayede ekibimiz sizin isminizle kurbanı keser ve muhtaç durumda olan kişilere kurban etinin sizin tarafınızdan hediye olduğunu belirterek verir. Bu ülkelerde kurbanlar fakir, mazlum veya yetimlere dağıtıldığı gibi ilim talebelerine de dağıtılır. Bu sayede talebelerin ilim öğrenmelerine yardımcı olunarak daha fazla sevap kazanılabilir.

Şifa Kurbanı Ücretleri Nedir?

Kendilerinin veya hasta yakınlarının şifa bulması amacıyla şifa kurbanı bağışlamak isteyenler bağış yapabilirler. Bunun için kişilerin ödeme esnasında şifa kurbanı bağışında bulunduklarını belirtmeleri veya şifa kurbanı bağış bölümünü kullanmaları gerekir. Kişiler 1 adet şifa kurbanı bağışlayabilecekleri gibi 1’den fazla kurban bağışında da bulunabilirler.

Şifa Kurbanının Bağışlanacağı Yer Seçilebilir Mi?

Hastalarının sağlıklarına kavuşması amacıyla şifa kurbanı bağışı yapmak isteyenler bağışlama yerini belirleyebilirler. Bu sayede TV veya çeşitli mecralarda gördükleri yoksullara ve zor durumdakilere et yardımında bulunmuş olurlar. Bağışlanacak yeri kendileri belirlemek isteyen kişiler bağış için ödeme yaparken not olarak kurbanlarının iletilmesi gereken yeri de belirtebilirler.

Bu sayede kurbanın kesileceği yer bağış sahibinin istediği yer ve o yerde bulunan halk olur. Ayrıca kişiler bağış yeri belirtmeseler de dernek yaptığı titiz araştırmalar sayesinde en fazla ihtiyaç haline olan yerlere kurban etlerini ulaştırır.