Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Ramazan

Ramazan

Ramazan İslam dininde kutsal kabul edilen aylardan birisidir. Bu ayın icra edileceği zaman yaklaştığında insanlar bu ayı en iyi şekilde geçirmek için hazırlık yaparlar. Bu hazırlıkların başında oruç ve iftar hazırlığı gelir. Çünkü bu ayın tüm günlerinde Müslümanların oruç kılması İslam’ın bir şartıdır.

Ayrıca Ramazan ayı yardımlaşmanın diğer günlere göre daha fazla olduğu bir aydır ve ekonomik durumu yerinde olan kişiler bu mübarek ayda zor durumda olan kişiler yardım ederler. Bu sayede onları anlamaları, Allah’a yaklaşmaları ve onun rızalarını kazanmaları mümkün olur.

Ramazan Nedir?

Ramazan Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. İslam dininde kutsal kabul edilen üç aylardan sonuncusudur. Ayrıca bu ay 30 gün oruç tutulan aydır. Kutsal olan Ramazan ayı 11 ayın sultanıdır.

Ramazanın Önemi Nedir?

Ramazan ayının en büyük önemi Ramazan’da 30 gün boyunca Müslümanların oruç tutması ve bu sayede İslam’ın 5 şartından birisini yerine getirmesidir. Ayrıca Ramazan insanların yoksulların halinden gün boyu aç kalarak anlamalarını sağlayan ve Allah’a yaklaşmanın en kolay olduğu aydır. Bu ayda Allah’ın bağışlaması diğer zamanlara göre yüksektir çünkü bu ay aynı zamanda bağış kapılarının sonuna kadar açıldığı bir aydır. Bağışlanmak isteyen kişiler Ramazan’da oruç tutarak, namaz kılarak, tövbe ederek, sadaka vererek ve mukabele yaparak günahlarından bağışlanmak isteyebilirler.

Ramazan ayının diğer önemi ise Kur’an’ı Kerim’in indirilmeye başladığı ay olmasıdır. Hz. Muhammed’e kutsal kitabımız bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur’an’ın inmeye başladığı Kadir Gecesi de Ramazan ayında gerçekleşen bin aydan hayırlı olan mübarek gecedir. Bu nedenle Ramazan’da bol bol Kur’an okunması, namaz kılınması ve bağış yapılması önerilir.

Ramazanın Diğer İsimleri Nelerdir?

Ramazan ayı Hicri takvimde yer alan 3 aylardan sonuncusudur. Bu aya halk arasında geçmişten beri farklı isimler verilir. Bu isimler arasında oruç ayı, 11 ayın sultanı, rahmet ayı, Kur’an ayı, sabır ayı ve Şehri Ramazan gibi isimlerdir. Bu ayda yapılan etkinlikler ve kutlamalar Şehri Ramazan gibi isimler kullanılarak hayata geçirilir.

Ramazan Orucu Nedir?

Ramazan orucu, Ramazan ayında insanlar tarafından tutulan farz kılınmış olan oruçtur. Hicri Takvime göre genellikle 30 gün olan Ramazan ayında oruç tutma şartlarına sahip olan kişiler Ramazan orucu tutarak farz ibadetlerini yerine getirirler. Oruç tutmak ergenlik çağına girmiş olmak, Müslüman olmak ve akli dengesi yerinde olmak gerekir. Oruç tutamayacak olan kişiler ise fakire ve fukaraya sadaka vererek yerine getiremedikleri ibadetleri için bağış yapabilirler.

Ramazanda Bağış Yapılabilir Mi?

Yardıma muhtaç durumda olan insanlara bağış yapmak isteyen kişiler Ramazan ayında bağış yapabilirler. 30 gün boyunca devam eden mübarek ayda istenilen bağışların yapılması mümkündür. Bağışları kişiler kendi çevrelerinde bulunan fakire ve fukaraya yapabilirler. Kendi çevrelerinde yardıma ihtiyaç duyan kişi bulunmadığı durumlarda ise yardım derneklerine başvurarak onlar aracılığıyla bağış yapabilirler. Şefkat Eli Derneği bu amaçla insanların yanında durur ve onların Ramazan ayında fitre, zekat, iftar ve kumanya gibi bağışları yapmalarına yardım eder. Yapılan bağışları da belirlediği muhtaç kişi ve ailelere dağıtır.

Ramazanda Yapılabilecek Bağışlar Nelerdir?

Ramazan ayı paylaşmanın, yoksulun halinden anlamanın ve Allah rızasını kazanmanın en makbul olduğu 11 aydan daha hayırlı olan bir aydır. Bu mübarek ayda belalardan kurtulmak, Allah’ın rızasına ermek ve Müslümanlara yardım etmek isteyenler çeşitli bağışlarda bulunabilirler.

Ramazan ayında yapılabilecek bağışlar arasında şunlar vardır;

  • Kumanya ve gıda paketi bağışı
  • Zekat bağışı
  • Fidye bağışı
  • Fitre bağışı
  • İftar bağışı

Bu bağışlar yanı sıra yoksul çocukların ve kişilerin giyecek ihtiyacının karşılanabilmesi için Ramazan ayında giyim paketi bağışında da bulunulabilir.

Ramazan’da Zekat Bağışı Yapmak Mümkün Mü?

Zekat bağışı Ramazan’da Müslümanların yerine getirebilecekleri farz ibadetlerdendir. İslam’ın şartları arasında bulunan bu ibadet nisap miktarı tutarında mala sahip olan ve zengin sayılan Müslümanların yerine getirmesi gereken bir ibadettir.

Zekat bağışı yılın tüm zamanlarında yapılabilir ancak Ramazan ayının tüm zamanlardan daha hayırlı olması sebebiyle İslam alimleri tarafından zekatın Ramazan’da verilmesi önerilmiştir.

Zekat bağışında bulunmak için zengin olmanın yanı sıra Müslüman olmak, hür olmak ve akli dengesi yerinde olmak gerekir. Bu özelliklere sahip olan kişiler Şefkat Eli Derneği’ne zekat bağışında bulunabilirler.

Ramazanda Fitre Bağışı Yapmak Mümkün Mü?

İnsanların Ramazan ayında yapabilecekleri bağışlardan birisi de fitre bağışıdır. Fitre ihtiyaçlarını karşılayabilecek maddi duruma sahip vatandaşların yoksul Müslümanlara vermekle yükümlü olduğu bir sadakadır.

Fitrenin verilmesi için belirlenen zaman Ramazan ayıdır ve kişilerin fitreyi bu ayda vermeleri vaciptir. Verilen sadaka sayesinde yoksulların bayram sevinci yaşamaları sağlanabilir. Bu ücret her yıl Diyanet tarafından belirlenir ve insanlara bildirilir.

Ramazanda İftar Bağışı Yapılabilir Mi?

Ramazan ayında yapılabilecek bağışlardan bir tanesi de iftar bağışıdır. Bu bağış sayesinde yoksul, kimsesiz ve mazlum Müslümanların iftar sofralarında bir araya gelmeleri sağlanabilir. Ayrıca bu bağış sayesinde oruç vazifesini yerine getiren kişilerin orucu bitirmek için karınlarını doyurmaları sağlanır.

İftar yardımı için Şefkat Eli Derneği’nin tercih edilmesiyle dernek yapılan bağışları bir araya getirir ve yoksulların bulundukları yerlerde iftar çadırları kurar. Bu çadırlar sayesinde iftar zamanı geldiğinde insanlar bu çadırlara gelerek oruçlarını açarlar. Bu sofralar sayesinde bir arada iftar yapma zevkini yaşayabilirler.

İftar bağışında bulunmak isteyenler cüzi bir tutarda bağış yapabilirler. Bu bağış bir kişinin ihtiyacı olan iftarın karşılanmasına yardımcı olur. Bu bağışlar bir araya getirilerek iftar sofraları kurulur. Yapılan bağışın yerine ulaştığı da bağışçılara bilgi ve video görüntüsü olarak verilir.

Ramazanda Gıda Paketi Yardımı Nasıl Yapılır?

Ramazan ayına ulaşan kişiler gıda paketi yardımı yapabilirler. Bu yardım sayesinde Afrika ve Asya ülkelerinde sıcak ve sağlıklı yemeğe muhtaç olan insanların evlerine yemek girmesi sağlanabilir.

Gıda paketleri sahip oldukları içeriklere göre muhtaçların 1 aylık gıda masrafının giderilmesini sağlayabilir. Ramazan ayına erişenler yoksullara gıda paketi yardımı yapmak isterlerse Şefkat Eli’ne para göndererek bu yardımların yoksul bölgelere ulaşmasını sağlayabilirler.

Ramazan Gıda Paketinde Neler Bulunur?

Ramazan gıda paketi yardımı mübarek ayda insanların tercih ettiği en önemli yardımdır. Yiyecek bulamayanların yiyecek sıkıntılarını belirli bir süre ortadan kaldıran bu paketler aynı zamanda onlara mutluluk verir.

İnsanlara hediye ve yardım amacıyla alınan gıda paketlerinde şu ürünler bulunur;

  • Salça
  • Un
  • Pilavlık pirinç
  • Sofra tuzu
  • Ayçiçeği yağı
  • Makarna çeşitleri
  • Çay
  • Toz şeker
  • Hazır çorba
  • Zeytin
  • Kırmızı mercimek
  • Nohut
  • Bulgur
  • Küp şeker
  • Reçel

Bu ürünler kaliteli markalara ait ürünleri olup gıda ve üretim standartlarına uygun olarak üretilen ürünlerdir. Ayrıca ürünlerin kullanım süreleri uzun olmakta ve muhtaçların istedikleri zamanlarda bu paketlerdeki ürünleri tüketmeleri sağlanmaktadır.

Ramazan Bağışları İçin En Uygun Zaman Nedir?

Ramazan ayı insanlar tarafından verilecek sadakalar ve yardımlar için en uygun zamandır. 11 aydan sultanı olan Ramazan ayında yemek bulamayanların gıda paketleri sayesinde yemek yiyebilmeleri, iftar sofralarında bir araya gelmeleri ve verilen sadakalarla ihtiyaçlarını karşılamaları mümkün olur.

İnsanlara yatırımları nedeniyle ve Ramazan’a ulaştıkları için şükrün göstergesi olarak fıtır sadakası bağışlamak isteyenler Ramazan Bayramı’nın birinci gününde verilir. Bu sayede fakirlerin bayrama mutlu girmeleri sağlanır. Bu sadakanın Ramazan ayı boyunca verilmesi de mümkündür.

Ramazan ayı için kumanya bağışında bulunmak isteyenler ise ay boyunca istedikleri herhangi bir günde kumanya vererek insanların aç kalmalarının önüne geçebilirler. Zekat ve fidye gibi bağışların da Ramazan’ın tüm günlerinde ihtiyaç sahiplerine verilebilmesi mümkündür.

Kimler Ramazanda Bağış Yapabilir?

Ramazan ayında bağış yapabilecek olan kişiler maddi durumu yerinde olan ve bağış yapma yükümlülüğü bulunan kişilerdir. Bu kişilerin 18 yaşlarını doldurmuş olmaları, akli dengelerinin yerinde olmaları ve yardım yapabilecek maddi durumlarının olması gerekir.

Ayrıca Ramazan ayında yapılan fidye bağışı için bağışçıların vacip olan oruç ibadetini yerine getiremiyor olmaları gerekir. Bunun dışında belalardan korunmak, günahlarından bağışlanmak, fakirlerle köprü kurmak ve Allah rızasını kazanmayı isteyen tüm Müslümanların Ramazan ayında bağış yapmaları mümkündür.

Ramazan Ayında Bağış Yapmak İçin Hangi Yollar Kullanılabilir?

Ramazan ayında insanlara yardım etmek ve Allah’a yaklaşmak isteyen kişiler bağış yaparak bu isteklerini yerine getirebilirler. Ramazan ayında bağış yapmak için insanların kullanabilecekleri birden fazla yol vardır. Bu yollar şunlardır;

  • Kişilerin mallarının zekatını bağışlaması
  • Dernekler aracılığıyla iftar bağışı yapmak
  • Fakir çocukları giydirmek
  • Yaşanan kentte bulunan yardım kurumlarına para yardımında bulunmak
  • Ramazana özel kumanya ve gıda paketi yardımı yapmak
  • Fakirlere sadaka vermek

Bu yardımları hayata geçirmek isteyen kişiler kendileri bizzat yerine getirebilirler. Ancak yardım edecek insan bulma konusunda sıkıntı yaşadıkları durumlarda Şefkat Eli Derneği gibi insani yardım yapan derneklere başvurabilirler. Bu dernekler sayesinde gerçek ihtiyaç sahipleri bulunarak yardım yapma imkanı elde edilebilir.

Ramazan Ayı Bağış Tutarları Ne Kadardır?

Ramazan ayında yapılacak bağışların tutarları bağışın türüne göre değişebilirler. Ayrıca dernek tarafından bu aya özel olarak yapılacak bağışların bazılarının tutarları belirlenmemiş ve bağış sahibine bırakılmıştır. Bu sayede kişiler kendi ekonomik durumlarını göz önünde bulundurarak istedikleri miktarda bağış yapabilirler. Ramazan ayı için derneğe yapılacak zekat, fidye, fitre, askıda ekmek ve sadaka bağışlarının tutarları belirtilmemiştir.

Ramazan ayında gıda paketi bağışı yapmak isteyen kişiler ödeme yaparlar. Gıda paketi dışında Ramazan ayı için bayramlık bağışında bulunmak mümkündür. Bunun için bağış sahipleri tarafından ödenmesi gereken bağış tutarı (güncel fiyatlar için online bağış sayfamızı ziyaret edin). Hayırseverlerin bu tutarlardan daha fazla tutarda bağışta bulunmaları da mümkündür.

Yurt Dışından Ramazan Bağışı Yapılabilir Mi?

Ramazan bağışında bulunmayı düşünen kişilerin Türkiye’de ya da yurt dışında bulunmaları fark etmeksizin bağış yapmaları mümkündür. Dernek tarafından bağışlar online ve EFT ile alınabildiği için yurt dışından bağış gönderimlerinden sorun yaşanmaz.

Yurt dışında yaşayan kişiler derneğe ait olan siteyi inceleyerek hesap numaralarını ve online bağış yolunu öğrenebilirler. Bu sayede istedikleri ya da derneğin belirlediği tutarda bağışı yapabilirler.

Ramazan Bağışının Yapılacağı Yer Belirlenebilir Mi?

Ramazan ayı için fitre, gıda paketi, iftar ve zekat bağışında bulunacak kişiler bağış yerlerini kendileri belirleyebilirler. Bu sayede gıda paketlerinin, fitrelerinin kendi istedikleri yerlere dağıtılmasını sağlayabilirler.

Bağışın yapılacağı yeri belirlemeleri için bağış esnasında gerekli notu yazmaları ve yeri belirtmeleri gerekir. Böylelikle kutsal ayda yaptıkları gıda paketi, fitre ve zekat yardımları talep ettikleri yerde bulunan yoksullara ulaştırılır.

Ramazan Ayı Ne Zaman Başlayacak?

Paylaşmanın ve yardımlaşmanın en yoğun gerçekleştiği Ramazan Ayı 2022 yılı 1 Nisan Cuma günü başlayacak. Ramazan ayının bitişi ise 30 Nisan Cumartesi günü olacaktır. Ayrıca 30 Nisan tarihi arife günüdür.